2D Kod Devrimi

GS1 Sunrise girişimi, tüketici ürünlerinde 2D kodlara geçişi sağlıyor

Değişen küresel düzenlemeler, kodlama standartları ve tüketici tercihleri ile tüketici ürünlerinde 2D kodların kullanımı artmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki üreticiler ve perakendeciler için veri standartları oluşturan küresel bir kuruluş olarak GS1, doğrusal kodlardan 2D kodlara geçişin ön saflarında yer almaktadır.

GS1 Sunrise 2027 girişimi, tüketicilerin satış noktasında ürünlerle nasıl etkileşime girdiğini ve perakendecilerin, marka sahiplerinin ve üreticilerin barkod verilerini nasıl kullandığını kökten değiştirecek. GS1, geleneksel EAN ve UPC barkodlarından GS1 standartlarına veya GS1 DataMatrix kodlarına sahip 2D QR kodlarına geçmenin, izlenebilirliği, marka korumasını ve tedarik zinciri verimliliğini artırırken daha iyi tüketici katılımı için veri kapasitesini artıracağına inanıyor.

Sunrise 2027 girişimi ile GS1, 2027’nin sonuna kadar 2D kodların EAN ve UPC gibi geleneksel tek boyutlu barkodların yanı sıra perakende satış noktalarında (POS) evrensel olarak taranabilir olmasını sağlamayı amaçlıyor. Girişim, en azından, perakendecilerden 2D kodlarda yer alan bir Global Ticari Ürün Numarasını® (GTIN)® tarayabilmelerini ve işleyebilmelerini ister. Sonuç olarak, GTIN + GS1 AI (uygulama tanımlayıcı) verilerini 2D kodlarda da işleyebilmelidirler.

Test etme

Sunrise girişimiyle uyumlu olarak, birçok üretici ve paketleyici artık GS1 tanımlayıcıları içeren QR kodları da dahil olmak üzere 2D kodları test ediyor. Perakendeciler ayrıca, genellikle donanım ve yazılım sağlayıcılarıyla koordinasyon gerektiren kodları okumak için tarayıcılarını yükseltiyor veya etkinleştiriyor. GS1’e göre, “Bu büyük endüstri değişimi, tüm bölgelerde 48 ülkede pilot uygulamalarla ve dünya GSYİH’sının %88’ini temsil ederek çoktan başladı.”1 GS1 ayrıca perakendecilerin 2D tarama ve işleme yeteneklerini değerlendirmelerine yardımcı olmak için test kitlerini de kullanıma sunuyor.

Avantajlı kodlar

2D kodlar, tedarik zinciri taleplerinin yanı sıra tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını karşılayan birleşik, standartlaştırılmış bir çözüm sunar.  Perakendeciler için 2D kodların faydaları, fiyat arama işlevinin çok ötesine uzanır. Üreticiler ve marka sahipleri, koda serileştirilmiş verileri dahil ederek ürünlerinin tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğini artırabilir, riskleri azaltabilir ve envanter ve geri çağırma yönetimini basitleştirebilir. Buna ek olarak, tarama yoluyla tüketicilere erişilebilir hale getirilen bilgiler, en son ürün ayrıntılarını, promosyonları, tarifleri ve zamana duyarlı verileri ortaya çıkarmak için düzenli olarak güncellenebilir.

Tüketiciler için daha zengin veriler

2D kodlar, daha fazla bilgi ve etkileşim fırsatı sunarak tüketiciler arasında marka sadakati aşılamaya ve alışveriş deneyimlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Akıllı telefonlarla donatılmışlar, talimatlar, uyarılar, daha ayrıntılı içerikler ve beslenme bilgileri, sertifikalar, geri dönüşüm talimatları ve hikaye anlatımı gibi ürün bilgilerine ulaşmak için kodları tarayabilirler.

En son haberlerle ilgili gerçek zamanlı güncellemelerle bir adım önde olun:

2D kodları gerçek zamanlı olarak yazdırma

Satış noktalarında (POS) mükemmel okuma hızlarıyla yüksek baskı kalitesi (PQ) elde etmek çok önemlidir. Paketleme hattı hızlarında çalışırken ürünlere gerçek zamanlı kodlar uygulamak için tasarlanmış çevrimiçi değişken veri kodlama yazıcıları ve lazerleri, GS1 Sunrise girişiminde başarının anahtarıdır.

Önceden basılmış ambalajlar yerine bu teknolojiden yararlanan üreticiler, talep üzerine yazdırılan kodların dinamik yönlerinden yararlanabilir. Doğrudan paketleme hattına gerçek zamanlı yazdırma, parti ve parti numaralarının, son kullanma tarihlerinin ve seri numaralarının koda dahil edilmesini sağlar. Üreticiler ister bekle ve gör modunda olsunlar, ister kodlarını ve süreçlerini değiştirme konusunda olsunlar, kodlama ve markalama endüstrisi, GS1 2D kodlarını ürünlerine yapılandırmak ve yazdırmak için baskı teknolojileri ve yazılımlarla onları destekleyecek donanıma sahiptir.

Geçişin ilk adımı

GS1, en azından 2027 yılına kadar, üreticilerden geleneksel 1D kodların yanı sıra 2D kodları da paketlemeye eklemelerini istiyor. Ambalaj tasarımı kısıtlamaları ve süreç değişiklikleri, girişimle uyumlu hale geldikçe üreticiler ve marka sahipleri için bir zorluk teşkil edebilirken, GS1 endüstri desteğinin güçlü olduğunu söylüyor ve “bu geçişin kademeli olarak gerçekleşmesini bekliyoruz ve bu dönüşüme öncülük edenlerin değerli yeni yeteneklerin kilidini açmak için en iyi konumda olacağına inanıyoruz.” 2

GS1, rehberliği ve endüstri desteğine rağmen, 2D kodların evrensel olarak kabul edilmesinin ve nihayetinde doğrusal barkodların kaldırılmasının önündeki engelleri kabul ediyor: “POS tarama çözümlerinin %90’ı GS1 uyumlu POS 2D kodlarını kullanabilene ve en azından GTIN’yi yakalayana kadar, paket üzerinde perakende 2D kodları kullanan tüm ürünlere bir POS doğrusal barkodu eşlik etmesi gerekecektir.”3

1 https://www.gs1.org/sites/gs1/files/2024-06/global-industry-endorsement-statement-qr-codes-with-gs1-standards.pdf

2 https://www.gs1.org/sites/gs1/files/2024-06/global-industry-endorsement-statement-qr-codes-with-gs1-standards.pdf

3 https://ref.gs1.org/guidelines/2d-in-retail/, 4.1