Fiber ve UV Lazerler

Fiber ve UV Lazer Markalama Teknolojilerinin Karşılaştırılması

Lazer markalama, yüksek kaliteli 1D barkodları, QR ve GS2 DataMatrix dahil 1D kodları, birden çok metin satırını, parti numaralarını, lot kodlarını, logoları ve daha fazlasını çeşitli ürünlere kazıyabilen temassız bir baskı tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreç yalnızca temel ürün bilgilerini ve kalıcı kodlarla tanımlamayı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda izlenebilirliğin sağlanmasına da yardımcı olabilir. Lazerler, farklı alt tabakalara ve uygulamalara hitap etmek için güç çıkışlarında farklılık gösterir. Endüstride en yaygın kullanılanlar arasında, her ikisi de katı hal teknolojisine dayanan fiber ve UV lazerler bulunmaktadır.

Katı hal lazerleri, CO2 ve diğer gaz lazerlerinden farklıdır, çünkü esas olarak aktif lazer ortamı olarak bir gaz veya bir gaz karışımı yerine bir kristal veya bir optik fiber gibi bir katı kullanırlar. Fiber ve UV lazerler de dahil olmak üzere katı hal lazerleri, metal ve esnek film gibi CO2 lazerler için zorluk teşkil eden çeşitli malzemeleri markalamadaki verimlilikleri ve kaliteleri ile bilinir.

Günümüzün ürünleri markalamak için tasarlanan fiber lazerleri, ortalama 100.000 saate kadar kaynak ömrüne sahiptir. Metal ve sert veya koyu renkli plastikler gibi sağlam, yüksek yoğunluklu malzemelerle ilgili kodları ve diğer bilgileri işaretlemede özellikle ustadırlar. Bu, onları parçaların, paketlenmiş tüketici mallarının (CPG), plastik boruların ve ilaçların markalanması için uygun hale getirir. Fiber lazerler, zorlu üretim programlarına ayak uydurabilir ve yüksek düzeyde kod kontrastı sağlayabilir. Videojet fiber lazer serisi, markalama kafası boyutuna ve yüzeye bağlı olarak saniyede 2.000 karaktere kadar hızlarda markalama yapabilen modelleri içerir. Mükemmel ışın dağılımı sunarlar ve kullanılabilir alan derinlikleri içinde yüksek kaliteli kodları koruyabilirler. Gelişmiş alan derinliğine sahip lazer ışınları, üreticilere lazerin yeniden odaklanması veya tutarsız ürün yerleştirme konusunda minimum endişe ile ürünleri kodlama avantajı sunar.

Metal

Metal kutular ve parçalar üzerinde markalama yaparken, kazımak veya tavlamak için genellikle fiber lazerler kullanılır. Tavlama, oksidasyona yol açan lokalize ısı uygulayarak kontrast oluşturur. Fiber lazerler, bir işaretin kontrastını oluşturmak için malzemeyi de çıkarabilir. Paslanmaz çelik gibi belirli malzemelerde, darbe frekansı gibi lazer parametreleri manipüle edilerek farklı renkler elde edilebilir. Bu çok yönlülük, özellikle otomotiv ve havacılık endüstrilerinde parçaların izlenmesi için faydalıdır. UV lazerler, fiber lazerlerin renk değişimlerini sağlayamazken, birçok metal yüzeye basit kazıma işlemi gerçekleştirebilir.

Plastik

Bazı plastiklerde, fiber lazerler malzemenin “reaksiyonuna” veya gaz kabarcıklarının oluşumu yoluyla kontrast oluşturmasına neden olur. Diğer plastik yüzeylerde renk değişikliği sağlanabilir.

Plastik şişeler ve plastik parçalar üzerinde markalama söz konusu olduğunda, UV lazerler farklı bir mekanizma sunar. Minimum duman ve duman emisyonu ile fotokimyasal bir reaksiyona neden olabilirler ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve sentetik elyaf malzemeler üzerinde markalama için idealdirler. Videojet 7920 UV lazer gibi yeni ve yenilikçi lazerler, esnek filmler ve mono malzemeler gibi gelişmiş geri dönüştürülebilirlik potansiyeline sahip malzemeler üzerinde markalama konusunda da ustadır.

En son haberlerle ilgili gerçek zamanlı güncellemelerle bir adım önde olun:

Cam

Ürün bütünlüğü için çok önemli olan ve sahte ürünlerle mücadele için ideal olan UV lazerler, pullanma veya mikro çatlamaya neden olmadan cam üzerinde markalama konusunda mükemmeldir. Fiber lazerler genellikle paketleme veya üretim işlemlerinde cam üzerine markalama için uygun değildir, çünkü cam bir fiber lazerin dalga boyunu emmeyecektir.

Entegrasyon

Fiber ile UV lazerleri karşılaştırırken, uygulamanın ve kuruldukları üretim ortamının özel gereksinimlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Her iki lazer teknolojisi de çok sayıda uygulamaya ve alan sınırlamasına uyum sağlamak için çeşitli markalama kafası boyutlarına ve yönlerine sahip modellerde sunulmaktadır. Fiber lazerler, mevcut en geniş markalama alanlarından bazılarına sahiptir ve tek bir geçişte daha fazla metin ve daha büyük barkodların ve grafiklerin markalanmasına olanak tanır. Videojet 7920 UV lazerde bulunan Videojet SmartFocus™ teknolojisi gibi yenilikler, farklı boyuttaki ürünlerin aynı markalama alanında markalanmasına olanak tanır ve bir iş ayarlandıktan sonra lazerin odak mesafesini otomatik olarak ayarlar.

Hem fiber hem de UV lazerler tarafından üretilen işaretler, optimum görüş sistemi okunabilirliği için kalite gereksinimlerini tutarlı bir şekilde karşılar. Fiber lazerler, yüksek yoğunluklu malzemeler ve yüksek hızlı markalama ve derin kontrast gerektiren uygulamalar için çok uygunken, UV lazerler, minimum ısı uygulamasının istendiği hassas malzemeler için idealdir. Fiber ve UV lazerler arasındaki seçim, üretim ortamının özel gereksinimlerine, işaretlenecek malzemelere ve numunelerle yapılan testlere dayanmalıdır. Lazer seçimine yardımcı olmak için Videojet, Videojet müşterilerinin uygulamalarını çoğaltmak ve kod kalitesini değişken gerçek dünya koşullarında test etmek için dünyanın dört bir yanındaki beş konumda son teknoloji numune laboratuvarları işletmektedir.