Yumurta Kodlaması için Yeni AB Standartları

Yumurta Kodlaması için Yeni AB Standartları – 8 Kasım 2024’ten İtibaren Neler Değişiyor?

Yumurta kodlaması, AB genelinde zorunlu olarak düzenlenmiştir. Avrupa Birliği, yeni yumurta etiketleme yönetmeliğinin* yürürlüğe girmesiyle gıda endüstrisinde şeffaflık ve güvenlik için bu standartları daha da artırdı. 8 Kasım 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek olan değişiklik, yumurta işaretlemesinin yerini net bir şekilde tanımlayarak izlenebilirliği iyileştirmeyi ve yanlış etiketlemeyi önlemeyi amaçlıyor.

Yeni yönetmelikle ne gibi değişiklikler oluyor?

Şimdiye kadar, yumurtaların kodlanması ya doğrudan üretim sahasında ya da yumurtaların teslim edildiği ilk paketleme merkezinde gerçekleştirilebiliyordu. Bu, farklı çiftliklerden ve farklı üretim sistemlerinden gelen yumurtalar karıştırılıp yanlış etiketlenebileceğinden, uygulamada izlenebilirlik ile ilgili sorunlara ve yanlış kodlamaya yol açtı. Tedarik zincirinin bütünlüğünü sağlamak için, AB artık etiketlemenin zorunlu olarak yumurtaların menşeinde, yani üreticinin çiftliğinde yapılmasını şart koşuyor. İzlenebilirliği tehlikeye atmamak için istisnalara yalnızca katı koşullar altında izin verilir.

Yumurtaların en iyi şekilde izlenebilirliği için, her kabuğa tam bir kod uygulanır. Herhangi bir zamanda, bu etiketleme yumurtanın yolculuğunun izlenmesini sağlar.

  • İlk rakam, tüketicinin tavuk yetiştirme sisteminin türünü tanımasını sağlar.
  • Aşağıdaki iki harf, döşenen ülkenin tanımlanmasına izin verir: FR, Fransa’nın kısaltmasıdır.
  • Bundan sonra, bir kod menşe çiftliğinin tanımlanmasına izin verir.

İlk iki bilgi aynı zamanda tüketici bilgilerine de hizmet ederken, çiftlik numarası yetkili kontrol makamları için bilgidir.

Yumurta ambalajının üzerinde hangi kodlama olmalıdır?

Kutular yumurtaları şoklardan, kokulardan ve ışıktan korumak için oradadır. İşaret, ambalajın dışına, açıkça görülebilen ve kolayca okunabilir bir şekilde yerleştirilmelidir. Anahtar bilgileri hemen tanımlamak için yumurta kartonları üzerinde aşağıdaki zorunlu bilgiler belirtilmelidir:

  • Tavsiye edilen tüketim tarihi (DCR).
  • Yetiştirme ile ilgili bilgiler: menşe ülke, üretici kodu ve yetiştirme yöntemi.
  • Paketleme merkezinin numarası.
  • Yumurtanın büyüklüğü (S, M, L, XL)
  • Yetiştirme yöntemi.
  • Tüketicilere satılan yumurtalar için A harfi ile sembolize edilen “taze” kategorisi.

Yumurtaları kodlamanın en iyi yolu nedir?

Bu yeni düzenleyici bağlamda, Videojet 1620 FG Gıda Sınıfı yazıcı devreye giriyor. Bu Sürekli Mürekkep Püskürtmeli (CIJ) yazıcı yalnızca gıda güvenliği gereksinimlerini karşılamakla kalmaz, aynı zamanda yumurta üreticileri için mükemmel bir seçim olmasını sağlayan bir dizi avantaj sunar:

  • Gıdaya uygun mürekkep: Sıkı AB düzenlemelerine uygun mürekkebin kullanılması çok önemlidir. Videojet 1620 FG, gıdalarda kullanım için güvenli olan ve bu nedenle sağlık riski oluşturmayan mürekkep kullanır.
  • Yüksek baskı hızı ve kalitesi: Gıda üretiminin hızlı tempolu dünyasında verimlilik çok önemlidir. Bu yazıcı, kaliteden ödün vermeden yüksek baskı hızı sunarak sorunsuz bir üretim ve paketleme süreci sağlar.
  • Sağlamlık ve güvenilirlik: Videojet 1620 FG, gıda üretiminin zorlu ortamı için tasarlanmıştır. Dayanıklılığı, üreticilerin sürekli operasyonel hazırlığa güvenebilmelerini sağlar.
  • Kullanıcı dostu: Sezgisel bir kullanıcı arayüzü ve basit bakım süreçleriyle Videojet 1620 FG’nin kullanımı ve bakımı kolaydır, zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlar.
  • Uyarlanabilirlik: Yazıcı, farklı üretim hatlarına ve hızlara uyarlanabilir, bu da onu her boyuttaki işlemler için esnek bir çözüm haline getirir.

*Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin yumurta pazarlama standartlarına ilişkin 1308/2013 sayılı (AB) Tüzüğünü değiştiren 17 Ağustos 2023 tarihli (AB) 2023/2464 sayılı Komisyon Yetkilendirilmiş Tüzüğü.

Bize Ulaşın

Satış ve Müşteri Hizmetleri:
+90-216-469-7982

×

Bize Ulaşın