Metal yüzeylere marka basmak veya oymak için çeşitli lazer markalama sistemleri kullanılır. Bu kalıcı kodlar, orijinal ürünlerin ve parçaların hızlı bir şekilde belirlenmesine yardımcı olmak için gereklidir. Bunlar, havacılık ve otomotiv gibi sektörlerde, içecek kapları ve ilaç ürünü ambalajları gibi son tüketiciye yönelik ambalajlarda kullanılır.
Günümüzde kullanılan lazerle oyma baskı makineleri arasında çeşitli CO2, kızılötesi, UV ve fiber lazer sistemleri bulunmaktadır. Metaller ısıya dayanıklı malzemeler olduğundan, metallerin markalanması başlangıçta yüksek yoğunluklu lazer ışınlaması gerektiriyordu. Bu sistemler yüzeyleri üç şekilde markalayabilir: markalama, oyma veya gravür.
Günümüzde, markalanacak çeşitli metal malzemelere ve farklı ambalaj veya ürün uygulamalarına hitap etmek için farklı güç çıkışlarıyla çalışan bir dizi lazer makinesi mevcuttur. Markalanan metaller genellikle anotlanmış alüminyumdan paslanmaz çeliğe kadar uzanır ve lazerle net, kalıcı markalar oluşturmak üzere yüzeyleri soyularak hassas desenler oluşturulabilen kaplanmış metalleri içerir. Bu farklı lazer sistemlerinin çeşitli metallerde farklı şekilde çalıştığı göz önünde bulundurulduğunda, şirketlerin kendi ihtiyaçlarına yönelik en etkili sistemi seçmeden önce bunları belirli malzemelerinden örnekleri markalamak için kullanarak mevcut sistemleri değerlendirmeleri önemlidir.
Fiber lazer markalama, paslanmaz çelik yüzeylerde markalama veya kod yerleştirme için en sık kullanılan yöntemdir. Bu yüksek güçlü sistemler, tanımlama kodlarını doğrudan paslanmaz çelik parçalara ve daha büyük ürünlere, yüzeye oyma baskıyla veya gravürle işleyerek markalar. Bu kodlar sayısal, alfasayısal, 2B veya geleneksel barkodlar olabilir.
Geleneksel CO2 lazer dalga boylarından daha kısa dalga boyları kullanan CO2 lazer markalama sistemleri, anotlanmış alüminyum gibi metal yüzeylerde markalama oluşturmak için kullanılabilir. İşlem, alüminyum yüzeyden rengi çıkarır ve alttaki çıplak metal yüzeyi ortaya çıkararak kodlama için hassas karakterler oluşturur.
Lazer sistemleri ayrıca boya yüzeyini kaldırarak açıkta kalan metal yüzeyde kodlar oluşturmak üzere, emaye boyalarla kaplanarak önceden hazırlanmış yüzeyleri markalamak için de kullanılır. Bu işlem, çok düşük güçlü lazerler kullanma, maliyetleri düşürme ve üretimi hızlandırma avantajına sahiptir. Ayrıca, düşük güç kullanımı nedeniyle çok az duman veya kalıntı ortaya çıkması veya hiç çıkmamasıyla işçiler için güvenli bir ortam oluşturur.
Önceden kaplanmış ve püskürtmeyle kaplanmış yüzeyler de metallere lazer gravür uygulamada kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bu kaplamalar, ışın geçerken kaplamayı malzemeye kaynaştıran lazer ışını tarafından görülebilir. Lazer ışınıyla dokunulduğunda, bu kaplamalar istenen markayı oluşturmak için metalin yüzeyini farklı bir renge (genellikle siyah, kahverengi veya gri) dönüştürür.
Bize Ulaşın
Satış ve Müşteri Hizmetleri:
+90-216-469-7982