IP Derecelendirmeleri: Çalışma ortamı için doğru makinenin seçilmesi

IP – veya ‘Giriş Koruması’ – derecelendirmeleri, bir ekipman parçasının katı parçacıkların (toz) ve sıvının (su) girmesine karşı sahip olduğu korumayı tanımlayan standartlaştırılmış kodlardır. Bu derecelendirmeler, ekipman ve elektronik bileşenlerin zorlu koşullara maruz kalabileceği endüstriyel ortamlarda kritik öneme sahiptir.

IP derecelendirmeleri, elektrikli ve elektronik cihazların muhafazalarının toz ve sıvıların girmesine karşı direncini derecelendiren uluslararası bir standart olan IEC 60529’da tanımlanmıştır. Ayrıca, muhafazanın içindeki potansiyel olarak tehlikeli parçalara erişmenin ne kadar kolay olduğunu da derecelendirir. IEC 60529 derecelendirmeleri, üreticilerin ürünlerini Avrupa’da ve Kuzey Amerika dışındaki diğer bölgelerde satmalarına olanak tanır.

Standart, koruma derecesini derecelendirmek için “IP” harflerinden ve ardından bir veya iki rakamdan oluşan bir IP kodu kullanır. İlk basamak katı parçacıklara karşı korumayı, ikinci basamak ise su veya diğer sıvılara karşı korumayı gösterir.

IPXX

IP derecelendirmeleri neden önemlidir?

Katı parçacıklar için, bir muhafazanın IP derecesi dikkate alınmazsa, bileşenler üzerinde toz birikebilir ve bir yalıtkan görevi görebilir. Bu, fanlar gibi hareketli parçaların tıkanabileceği ve çıkarılabilir parçaların üzerindeki tozun elektrik kontaklarını kesintiye uğratabileceği anlamına gelir. Nem ve toz seviyesine bağlı olarak, elektrikli bileşenler düzgün çalışmayabilir veya kısa devre yapabilir veya parçalar aşırı ısınabilir, bu da gelişmiş arızaya veya düşük performansa neden olabilir.

Sıvılarla ilgili olarak, makinenin içine nem çekilebilir ve bileşenlerin üzerine yerleşerek korozyona ve paslanmaya neden olabilir. Muhafazaya girmesine izin verilen nem miktarına bağlı olarak, elektrikli bileşenler düzgün çalışmayabilir veya kısa devre yapabilir, bu da muhafaza parçalarının zamanından önce arızalanmasına veya en iyi şekilde çalışmamasına neden olabilir. IP65 koruma sınıfına sahip muhafazalar, kirli/tozlu koşullar ve yıkama ortamları için uygundur.

IP54 ve IP65 dereceleri

Endüstriyel ekipman için en yaygın IP derecelendirmelerinden ikisi IP54 ve IP65’tir. İki derecelendirme düzeyi arasındaki farka bakalım.

IP54:  Önde gelen rakamı 5 olan IP54 derecelendirme seviyesi, katı partikül koruması için ekipmanın toza karşı korumalı olduğu anlamına gelir. Muhafaza, temasa karşı tam koruma sağlar ve büyük miktarlarda tozun girmesini önler. 4’ün ikinci rakamı, muhafazaya herhangi bir yönden sıçrayan suya karşı koruma sağlandığını gösterir. IP54 derecesine sahip muhafazalar, “orta” derecede tozlu ortamlar veya ekipmanın dışına su sıçrayabileceği ortamlar için uygundur.

IP65:  Bu derecelendirme seviyesindeki ilk 6 rakamı, sağlanan satılan partikül korumasının toz geçirmez olduğu, temasa karşı tam koruma sağladığı ve toz girişi olmadığı anlamına gelir. İkinci rakamın 5 olması, muhafazanın herhangi bir yönden gelen jetler tarafından yansıtılan suya karşı korunduğu anlamına gelir.

En son haberlerle ilgili gerçek zamanlı güncellemelerle bir adım önde olun:

Ekipman seçerken IP derecelendirmelerinin dikkate alınması neden önemlidir?

Uygun IP derecelendirmelerine sahip ekipmanın seçilmesi, endüstriyel ortamlarda birkaç nedenden dolayı hayati önem taşır:

  • Operasyonel Güvenilirlik: Makinelerin çevresel faktörlere dayanabilmesini sağlamak, beklenmedik arıza sürelerini önlemeye yardımcı olur ve üretkenliği korur.
  • Uzun ömür: Toza ve suya karşı uygun koruma, ekipmanın ömrünü uzatmaya yardımcı olarak tekrarlayan parça değiştirme ve onarım ihtiyacını azaltır.
  • Güvenlik: Zararlı partiküllerin ve sıvıların ekipmana girmesini önlemek, hem makinelerin hem de operatörlerin korunmasına yardımcı olarak elektrik tehlikeleri ve arıza risklerini en aza indirir. Uyumluluk: Endüstri standartlarına ve düzenlemelerine bağlı kalmak, yasal ve operasyonel nedenlerle çok önemlidir ve ekipmanın güvenlik ve performans gereksinimlerini karşılamasını sağlamaya yardımcı olur.

Üretim ekipmanı için uygun IP derecelendirmelerinin anlaşılması ve seçilmesi, endüstriyel operasyonların özel taleplerine göre uyarlanmış üretken, verimli ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulmasına yardımcı olur.

Videojet mürekkep püskürtmeli yazıcılar, lazer markalama sistemleri, termal transfer yazıcılar ve etiketleme çözümleri farklı derecelerde IP koruması sağlar. Çoğu sistem standart olarak IP54 ile mevcuttur ve IP65 sınıflandırmasına yükseltme seçeneği vardır.

Toza karşı korumaSu koruması
İlk SayıTanımİkinci SayıTanımTests
0Koruma yok0Koruma yokHiç kimse
1Nesnelere karşı korumalı > 50 mm (eller)1Damlama: Dikey olarak düşen damla damlaların hiçbir zararlı etkisi olmayacaktır.Test süresi: 10 dakika Su hacmi: dakikada 1 mm yağışa eşdeğer
2Nesnelere karşı korumalı > 12 mm (parmaklar)2Eğik damlalar: Muhafaza normal konumundan 15°’ye kadar bir açıyla eğildiğinde dikey olarak damlayan suyun hiçbir zararlı etkisi olmayacaktır.Test süresi: 10 dakika Su hacmi: dakikada 3 mm yağışa eşdeğer
32,5 mm> nesnelere karşı korumalı (aletler/teller)3Püskürtme: Dikeyden 60°’ye kadar herhangi bir açıda sprey olarak düşen suyun zararlı bir etkisi olmayacaktır.Test süresi: 5 dakika
Su hacmi: dakikada 0,7 litre
Su basıncı: 80–100 kPa
41 mm’> nesnelere karşı korumalı (küçük aletler)4Sıçrama: Muhafazaya herhangi bir yönden sıçrayan suyun hiçbir zararlı etkisi olmayacaktır.Test süresi: 5 dakika
Su hacmi: dakikada 10 litre
Su basıncı: 80–100 kPa
5Toz korumalı ancak hava geçirmez değil5Su jetleri: Bir nozul (6.3 mm) tarafından herhangi bir yönden muhafazaya karşı püskürtülen suyun hiçbir zararlı etkisi olmayacaktır.Test süresi: en az 3 dakika
Su hacmi: dakikada 12,5 litre
Su basıncı: 3m mesafede 30 kPa
6Toz geçirmez – Toza karşı tamamen korumalı6Güçlü su jetleri: Güçlü jetlerle (12,5 mm nozul) muhafazaya
herhangi bir yönden püskürtülen suyun hiçbir zararlı etkisi olmayacaktır.
Test süresi: en az 3 dakika
Su hacmi: dakikada 100 litre
Su basıncı: 3m mesafede 100 kPa
7Daldırma: Muhafaza 1 m’ye kadar suya daldırıldığında zararlı miktarda su girişi mümkün olmayacaktır.Test süresi: 30 dakika
Su hacmi: 1m derinliğe daldırma
8Daldırma: Ekipman, 1 m’den fazla suya sürekli daldırmanın hiçbir zararlı etkisi olmayacak şekilde hava geçirmez şekilde kapatılmıştır.

Üretici tarafından belirtilen derinlik.
Test süresi: suya sürekli daldırma